PROPRIETATI DE GRUPARE ALE SEISMICITATII DE ADÂNCIME INTERMEDIARA IN ZONA VRANCEA (ROMANIA)

EMILIA POPESCU, OLIVIA BAZACLIU, MIRCEA RADULIAN, LUMINITA ARDELEANU

(REZUMAT)

Scopul acestui articol este de a analiza proprietatile gruparii în spatiu, timp si energie pentru zona seismica Vrancea (România) si de a sublinia eventualele variatii ce preced marile evenimentele seismice din Vrancea.
O analiza detaliata a regimului seismic subcrustal (60 < h < 220 km), bazata pe un catalog care contine evenimente pentru o perioada de 26 de ani (5311 de evenimente în perioada ianuarie 1974 – iunie 2000) confirma existenta a diferite zone seismic active in placa de subductie din Vrancea. Variatiile puternice ale activitatii seismice în placa pot fi legate de prezenta a diferite segmente distincte si active ca o consecinta a existentei heterogenitatilor la scara mare.
Aceasta structura complexa este pusa în evidenta de distributia hipocentrelor si poate explica structura multifractala a distributiei frecventa-magnitudine.
Parametrul de seismicitate gamma, definit de Radulian si Trifu (1991), poate fi considerat, eventual, ca parametru predecesor al cutremurelor de pamânt majore, ce se produc în partea cea mai profunda a placii subdusa.

Cuvinte-cheie: zona seismica subcrustala Vrancea, proprietati fractale, precursori seismici.