SENBILITATEA PRECIPITATIILOR ÎN EUROPA PRIN
VARIABILITATEA NAO SI ENSO

CONSTANTIN MARES, ILEANA MARES, MIHAELA MIHAILESCU

(REZUMAT)

În aceasta lucrare, oscilatia Nord-Atlantica (NAO - North Atlantic Oscillation) este definita ca diferenta de presiune normalizata între Ponta Delgata (Azore) si Reyjavik (sud-vestul Islandei). Influenta evenimentelor ENSO ( El Nino/ Southern Oscillation) a fost cuantificata prin considerarea Indicelui Oscilatiei Sudice ( SOI), care este definit ca diferenta normalizata între Tahiti si Darwin. Câmpul de precipitatii (cantitati lunare), precum si câmpul temperaturilor medii lunare din România de la 33 statii, au fost descompuse în functii empirice ortogonale extinse (EEOF), folosind o succesiune (fereastra) de 3 luni, pentru perioada 1951-1990.
S-a calculat un indice de seceta folosind numai prima componenta principala a seriilor de timp ale precipitatiilor si temperaturilor. De asemenea, Indicele Palmer de severitate a secetei ( PDSI) pentru sezonul de vara a fost considerat în 5 din cele 9 regiuni omogene, asa cum a fost descris de Briffa et al. (1994), iar noi am estimat acest indice si pentru o zona ce cuprinde Romania.
Pentru a testa influenta NAO sau ENSO asupra precipitatiilor sau a indicelui de seceta, se aplica o procedura de corelatie simpla, utilizând decalaje de la o luna la 12 luni pentru NAO si de la un sezon la 4 sezoane pentru ENSO. În aceasta lucrare, se prezinta numai rezultatele cu un nivel de semnificatie statistica ridicat.
Asa cum era de asteptat, semnalul NAO este evident în timpul iernii, dar influenta sa nu este simultana pentru toate lunile, ci cu anumite decalaje. De exemplu, semnalul cel mai semnificativ al lui NAO a fost obtinut considerând NAO în ianuarie ca predictor si indicele de seceta în ianuarie, februarie si martie, ca predictând. Urmatorul rezultat din punctul de vedere al semnificatiei a fost gasit pentru NAO în ianuarie, ca predictor, si precipitatiile în februarie, martie si aprilie, ca predictanzi,. Alte rezultate au pus in evidenta semnalul NAO în perioada rece a anului asupra precipitatiilor cu decalaje de mai multe luni. În ceea ce priveste semnalul ENSO, în general, acesta este slab pentru câmpul precipitatiilor în Europa, gasindu-se numai câteva teleconexiuni semnificative. O evaluare SOI negativa în timpul iernii si primaverii favorizeaza o vara mai umeda în partea de nord-est a Europei.

Key words: Teleconnections, Drought index, Southern Oscillations, Extended Empirical Orthogonal Functions.