VKLAD V METOD SEISMOPROSVECIVANIIA

PETRE CONSTANTINESCU, PAUL CRISTEA
Institut geologii i geofiziki, Buharest

CONTRIBUTII IN METODA SEISMOGRAFIEI
(Rezumat)

Se analizeaza natura undelor inregistrate la aplicarea metodei seismografiei pentru identificarea neomogenitatilor subterane. De asemenea se prezinta procedee de valorificare a datelor de observatie obtinute cu aceasta metoda.
In introducere se prezinta importanta determinarii naturii primelor sosiri folosind metoda seismografica la identificarea structurilor neomogene (cavitati subterane, zone cu concentratie mare de minerale, zone carstificate).
In continuare rezultatele analizelor pe modele arata ca acestea sunt unde de transmisie numai pentru structurile neomogene caracterizate de viteza seismica mare, in comparatie cu mediul inconjurator. Daca viteza seismica a structurii neomogene este mai mica se inregistreaza una difractata.
Sunt propuse mai multe procedee de prelucrare pentru mai multe cazuri posibile in realitate.
In cazul structurilor neomogene caracterizate de viteza seismica mare se paote aplica un procedeu de determinare a marimii si centrului zonei anomale.
Cand structurile neomogene sunt caracterizate de viteze seismice joase si exista un contur net in comparatie cu mediul inconjurator se foloseste un procedeu de localizare a centrului de difractie, prin intersectarea unor elipse.
Pentru neomogenitati fara contur net si caracterizate prin variatii gradate ale vitezelor seismice sunt propuse doua procedee (unul grafic si celalalt analitic) conducand la reconstructia distributiei vitezei undelor seismice in zona investigata.
Key words: inhomogeneitie structures, underground cavities, transmission waves, difracted waves, distribution of waves velocity.
Cuvinte cheie: seismografie, seismometrie in subteran, detectare de neomogenitati, unde refractate de transmisie.