PRELIMINARY, K-Ar INVESTIGATIONS OF OPHIOLITES
FROM THE SOUTH APUSENI MOUNTAINS (ROMANIA)

IONEL NICOLAE1, STELA CUNA2, MIHAI SOROIU3
1Institute for Geology and Geophysics, Bucharest
2Institute of Isotopic and Molecular Tehnology, Cluj-Napoca
3Institute of Physics and Nuclear Engineering, Bucharest-Magurele

CATEVA OBSERVATII ASUPRA DATARILOR K-Ar
ALE OFIOLITELOR DIN MUNTII APUSENI DE SUD (ROMANIA)
(Rezumat)

Cinci determinari inedite de varsta absoluta, prin metoda K-Ar efectuate asupra unor roci ofiolitice din M-tii Apuseni de Sud, care se adauga altor analize existente, arunca o lumina noua asupra evolutiei acestor magmatite. Doua dintre analize si anume a unui bazalt si a unui gabbrou de la Ciungani, apartinand seriei theoleiitice (etapa I-a de evolutie a magmatismului ofiolitic) au dat varste intinerite , de 126 ± 6 m.a. si respectiv 118 ± 7 m.a., fenomen pus pe seama existentei in regiune a unui magmatism laramic. Un keratofir colectat de V. Ighiel, din baza Panzei de Bedeleu, a dat varsta de 160 ± 5 m.a. Cum aceste roci sunt situate in partea superioara a seriei calco-alcaline (etapa a II-a) din M-tii Trascau, rezulta ca cel putin o parte din seria calco-alcalina a luat nastere in jurasicul mediu. Doua probe ale complexului spilitic (etapa a III-a) colectat din "Stratele de Fenes" au dat varste diferite, una de 81 ± 5 m.a., care este net intinerita, probabil in timpul tectogenezei neocretacice si alta de 139 ± 6 m.a care sugereaza bazinul marginal in care s-au format acestea a debutat probabil inca din Kimmeridgian.
Key words: K-Ar dating, ophilites, tholeitic series, bedeleu Nappe keratophyres, Fenes Formation spilites, South Apuseni Mountains.
Cuvinte cheie: datare K-Ar, ofiolite, seria tholeitica, keratofire, din panza de Bedeleu, formatia de Fenes, spilite, Muntii Apuseni de sud.