PRELIMINARIES TO CHARACTERIZING
THE VRANCEA EARTHQUAKE ON AUGUST 30, 1986

LIVIU CONSTANTINESCU1, VASILE I. MARZA2
1Romanian National Committee for Geology and Geophysics, Bucharest
2Center for Earth Physics and Seismology, Seismological Laboratory, Bucharest

CARACTERIZARE PRELIMINARA A CUTREMURULUI VRANCEAN DIN 30 AUGUST 1986
(Rezumat)

Prezentand un interes deosebit atat ca manifestare majora, cu unele caracteristici particulare, a seismicitatii regiunii Vrancea cat si din punctul de vedere al integrarii lui in cadrul evenimentelor seismice ale acestei regiuni, cutremurul din 30 august 1986 este definit in articolul de fata prin principalii lui parametri, unii din ei cu valori posibil preliminare, datorita preferintei acordate promptitudinii comunicarii lor.
Parametrii de baza (timpul de origine, coordonatele focarului, magnitudinea si intensitatea maxima) sunt dati in tableul 1 iar valori ale unor parametri de caracterizare complementara a evenimentului seismic (energia radiata, momentul seismic, raza ariei rupturale, lungimea afectata a faliei, dislocarea medie, caderea de tensiune, respectiv evaluari diferite ale adancimii focarului, ale evolutiei temporale si spatiale a procesului focal si ale aspectului energetic) se gasesc in tabelele 2 si 3.
Informatiile macroseismice disponibile indica in particular radiatia preferentiala a energiei seismice spre NE iar in privinta predictibilitatii se poate face constatarea ca, desi nu a existat o predictie specifica, unele observatii cu caracter premonitoriu fusesera avansate pentru intervalul de aparitie a seismului. O comparatie a acestuia cu cutremurul din 1977 arata deosebiri (de ex. in privinta sensului radiatiei preferentiale a energiei) precum si asemanari (de ex. in privinta caracterului limitat al activitatii seismice de replici).