AL X-LEA SIMPOZION DE GEOFIZICA APLICATA SI FIZICA PAMANTULUI

Conform traditiei stabilite cu douazeci de ani in urma de a se reuni periodic pentru a trece in revista realizarile recente cele mai semnificative din domeniul lor de activitate, geofizicienii romani au organizat – in zilele de 28 – 30 decembrie 1978 – al X-lea Simpozion de geofizica aplicata si fizica Pamantului. Lucrarile Simpozionului – inaugurate in aula rectoratului Universitatii din Bucuresti si continuate in salile facultatii de geologie tehnica – s-au desfasurat in paralel pe trei sectii: a) cercetari geofizice pentru hidrocarburi, b) cercetari geofizice pentru substante minerale solide; c) fizica Pamantului.
Cuvantul introductiv a fost rostit de: acad. Prof. Sabba Stefanescu, presedintele Comitetului national de geodezie si geofizica; reprezentantul Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei, directorul general ing. I. Folea si reprezentantul Institutului Central de Fizica Bucuresti, directorul general dr. M. Ivascu

Sedinta de deschidere
28 noiembrie 1978
Prezideaza academician SABBA STEFANESCU

Cuvantari de salut:
– R. BOTEZATU: 30 de ani de invatamant ingineresc de geofizica in Romania

– I. CORNEA: Stadiul actual si perspectivele cercetarilor de geodinamica, cu referire speciala la teritoriul R.S. Romania
Se face o prezentare a preocuparilor existente la ora actuala pe plan mondial in cercetarile de geodinamica.
Se insista asupra realizarilor mai importante in studiile de structura profunda a Europei si se face o prezentare detaliata a celor mai noi rezultate obtinute prin cercetari geodinamice complexe pe teritoriul R.S.Romania.
In incheiere se schiteaza modul in care va fi dezvoltata reteaua de observatii geodinamice in tara noastra.

– V. VARODIN, G. IONESCU, V. BURUIANA, C. PETRE: Aspecte ale aplicarii profilarii verticale in tara noastra
Prin dispunerea dispozitivului de inregistrare seismica pe verticala (intr-o gaura de sonda), se obtine o reprezentare a tabloului de unde deosebita de cea obtinuta prin dispunerea dispozitivului la suprafata terenului in lungul unei anumite linii.
Specificitatea acestor tipuri de inregistrari permite punerea in evidenta a unor caracteristici seismologice de prim interes pentru abordarea in profunzime a prospectiunii seismice.
In lucrare se prezinta un mod original de inregistrare si rezultatele obtinute in anumite zone din tara.

– M. SUCEAVA: Stadiul actual si perspective ale prospectiunii gravimetrice pentru substante minerale utile
In lucrare se prezinta atat stadiul actual al utilizarii gravimetriei pentru prospectarea substantelor minerale utile, ca rezultat al evolutiei acestei activitati conditionate de ridicarea permanenta a calitatii masuratorilor si a gradului de prelucrare fizico-matematica a datelor primare, de trecerea de la interpretarea calitativa la cea cantitativa, cat si perspectivelor de viitor.
Pentru studierea contributiei prospectiunii gravimetrice la localizarea sectoarelor de perspectiva pentru substante minerale utile si in cazuri favorabile chiar a unor astfel de zacaminte, sunt trecute in revista rezultatele mai importante obtinute pana in prezent si sunt date exemple semnificative concrete.

SECTIA 1. CERCETARI GEOFIZICE PENTRU HIDROCARBURI
28-29 noiembrie 1978
Prezideaza: prof. RADU BOTEZATU, membru corespondent al Academiei Romane

– V. CHISCAN, MARCELA COSTESCU, G. IONESCU, V. VARODIN: Inregistrari bidimensionale prin tehnica profilului lat in R.S. Romania
Lucrarea prezinta bazele teoretice ale tehnologiei de prospectiuni seismice tridimensionale cunoscuta sub numele de profil lat.
Se prezinta tehnologia de teren si aplicata in R.S.R. in Depresiunea Getica, tehnologiile de prelucrare a materialului de teren precum si principalele rezultate obtinute.

– N. IONESCU: Cercetarea paleoreliefurilor prin seismometri. Realizari si perspective in R.S. Romania
Sunt analizate unele rezultate privind cercetarea paleoreliefurilor in diferite unitati structurale din R.S. Romania. Exemplificarile se refera la relieful fundamentului din Platforma Moesica, Depresiunea Panonica, Depresiunea Transilvaniei, Platforma Moldoveneasca si Promontoriul nord-dobrogean, relieful pretertiar din Platforma Moesica si Depresiunea Panonica,a relieful presarmatian din Depresiunea getica etc.
In final sunt comentate perspectivele rezolvarii problemelor legate de cercetarea prin seismometrie a paleoreliefurilor – in special din tara noastra – tinand seama de evolutia tehnologiilor moderne de inregistrare, prelucrare si interpretare a datelor.

– S. SPANOCHE: Contributii la stabilirea unei functii generale de viteze pentru sectiunea sedimentara din Bazinul Transilvaniei
Pe baza unei analize statistice efectuata pe calculator pentru 64 curbe timp-adancime, obtinute din carotaje seismice, s-a determinat relatia de tip t = z/v – arzr, valabila pentru toate formatiunile tertiare; din aceasta a fost dedusa functia de viteza respectiva.
Rezultatele obtinute arata ca peste 75% din valoarea vitezei corespunzatoare unei adancimi date se datoreaza presiunii exercitate de sedimentele acoperitoare. Pana la adancime de 1550 m curbele viteza-adancime, pentru gresii, nisipuri si marne, nu arata ca ar fi posibila corelarea intre o anume formatiune si viteza undelor seismice. La adancimi mai mari se observa insa unele diferentieri in viteze, functie de litologie, demonstrand ca repartitia de viteze nu este un fenomen nesesizabil si ca ea poate fi utilizata in predictii litologice si geologice.

– V. STEINBERG, N. BELU: Aspecte din modelarea seismica tridimensionala
Unele dezvoltari ale tehnicilor folosite in exploatarea seismica violeaza ipotezele fundamentale ale metodei si au consecinte potential serioase in interpretare, conducand la geometrii false.
Scopul lucrarii este de a dezvolta un procedeu matematic pentru a prezice raspunsul la energia de la o sursa punctuala care actioneaza intr-un model seismic tridimensional de forma arbitrara. Rezultatul lucrarii este de valoare practica pentru interpretarea seismica si poate clarifica unele aspecte ce apar in mod obisnuit in inregistrarile seismice.

– VC. BARDAN: Analiza numerica de frecventa si prelucrarea datelor seismice prin filtrare mono si bidimensionala
Se prezinta unele rezultate obtinute in evaluarea numerica a spectrelor zgomotului si semnalului seismic in vederea stabilirii parametrilor optimi de filtrare, precum si unii algoritmi de realizare numerica a filtrarii de frecventa mono si bidimensionala.

– C. CALOENESCU, N. MOLDOVEANU: Analiza Hilbert a datelor seismice
Lucrarea trtateaza aspecte teoretice legate de transformata Hilbert, semnal analitic si aspecte practice ale utilizarii acestora in prelucrarea si interpretarea datelor seismice. Sunt prezentate o serie de exemple de analiza Hilbert a unor sectiuni seismice ce dovedesc posibilitatea folosirii acestora atat in interpretarea stratigrafica cat si in cea structurala.

– C. POPESCU: Filtre multicanal pentru atenuarea zgomotului neorganizat si compensarea energiei componentelor cu frecventa inalta din spectrul bidimensional al seismogramelor
Lucrarea constituie o aplicatie a transformatei Fourier bidimensionale in domeniul prelucrarii multicanal a datelor seismice.
Atenuarea componentelor de frecventa inalta din spectrul semnalelor in procesul de propagare, conduce la o scadere a gradului de rezolutie a lucrarilor seismice.
Compensarea acestor pierderi in procesul de prelucrare a datelor poate fi realizata prin aplicarea unui filtru multicanal autoadaptiv, avant o caracteristica de transfer data de inversul spectrului mediu de amplitudine al traselor seismogramei.

– V. CUCU, T. SUCIU, C. POPESCU, S. CIOBOTARU, SUZANA BOGDAN: Prospectiuni seismice executate de IPGGH in NE Siriei
In lucrare se face un rezumat al raportului final privind prospectiunea seismica executata de IPGGH – Rompetrol in NE Siriei, in perioada anilor 1975 – 1977.
Prelucrarea datelor s-a facut la Centrul de calcul IPGGH utilizand programe de prelucrare de inalt nivel tehnic.
Rezultatele sunt concretizate sub forma de harti cu izocrome si sectiuni seismice, dintre care se anexeaza cele mai reprezentative.

– V. VARODIN, S. IONESCU, F. STEFANESCU, S. CIUBOTARU: Lucrari seismice prin metoda Geoflex in Depresiunea Panonica
Lucrarea prezinta rezultatele seismice obtinute in urma lucrarilor executate in Depresiunea Panonica prin utilizarea cordonului detonant cu sursa de energie.
Se arata conceptul teoretic care sta la baza folosirii cordonului detonant ca sursa de energie si influenta asupra semnalului util al diferitelor configuratii ale punctului de impuscare in conditiile inregistrarii cu mai multe tipuri de grupari de geofoni.
Se dau exemple de sectiuni seismice obtinute prin aceasta tehnica.

– ST. COLBAN, C. POPESCU, MARIA CHISCAN, R. GASPAR, D. TOMA: Prospectiuni seismice prin aplicarea tehnicii Vibroseis in R.S.Romania
Lucrarea cuprinde aspecte ale aplicarii tehnicii VIBROSEIS in prospectiunile seismice pentru hidrocarburi in R.S. Romania.
Se face apoi o analiza a metodicilor de lucru in teren functie de obiectul geologic urmarit: ordin de acoperire, distanta intre canale, offset, durata sweepului, banda de frecvente, filtre utilizate, durata inregistrarii, grupari de geofoni si sweepuri etc.
Capitolul de prelucrare cuprinde particularitati ale prelucrarii materialului seismic obtinut prin metoda VIBROSEIS: analize de autocorelatie, retrocorelatie, operatori de deconvolutie, analize de viteze, insumari, teste de filtrare etc.

– M. CRISTEA: Asupra alegerii unui model de mediu cu absorbtie adecvat prospectiunii seismice
Dintre numeroasele modele de mediu cu absorbtie, unele sunt adecvate anumitor materiale, altele altora.
Tinandu-se cont de particularitatile metodei si de criteriile care exista in acest sens in literatura, lucrarea mentioneaza modele de mediu cu absorbtie, adecvate prospectiunii seismice.

– C. CALOENESCU, N. MOLDOVEANU: Deconvolutia adaptiva de entropie maxima
Metodele de deconvolutie adaptive, sau variabile in timp constau din estimarea autocorelarii dind ate, determinarea operatorului de deconvolutie din sistemul de ecuatii normale si aplicarea acestuia. In 1977 L. J. Griffiths introduce o metoda in care se calculeaza un operator de predictie liniar ce se adapteaza continuu, in fiecare esantion, folosind un algoritm adaptiv (GLP).
Lucrarea prezinta o metoda adaptiva in care coeficientii operatorului sunt calculati pe baza unui criteriu de maximizare a entropiei (GME). Sunt date o serie de exemple realizate atat cu metoda de deconvolutie clasica, cat si cu metodele GLP si GME.

– A. BABSKOW, R. BARDAN, N. ALEXANDRESCU: Contributii la inregistrarea si prelucrarea diagrafiei de rezistivitate focalizata
Una din metodele de baza in determinarea rezistivitatii reale a colectoarelor, in scopul determinarii continutului acestora o reprezinta diagrafia de rezistivitate, obtinuta cu dispozitivul cunoscut sub numele de laterolog.
A fost realizat un nou tip de dispozitiv cu o aparatura de suprafata tranzitionala, avand ca element de generare a curentului de focalizare un titristor, obtinandu-se in conditii extreme o variatie a raportului dintre cei doi curenti de la 0,2 la 1000.
Se modeleaza raspunsul dispozitivului focalizat in medii cu distributie "alfa" a rezistivitatii, in scopul determinarii proprietatilor de focalizare a acestora.

– V. NEGOITA: Contributii privind determinarea parametrilor petrofizici ai rocilor carbonatice din Platforma Moesica cu ajutorul metodelor geofizice de sonda
Lucrarea prezinta rezultatele unui studiu complex de analize pe carote si prelucrari ale diagrafiilor de sonda efectuate pe un numar de 400 strate colectoare.
Sunt exemplificate dependente dintre rezistivitatea electrica a rocilor, porozitate, factor de formatie, tortozitate si exponent de cimentare, cu ajutorul carora au fost tipizate 15 tipuri de roci colectoare carbonatice din Platforma Moesica.

– Gh. COVRIG: Contributii la cercetarea formatiunilor colectoare de hidrocarburi prin metoda gaz-cromatografiei de sonda.

– V. CHISCAN: Campul elastic generat de o sursa liniara, finita, retardata uniform

– V. NEGOITA: Stadiul investigarii geofizice a zonelor sub aspect tehnic si economic, dupa 10 ani de utilizare a metodei D.R.R.
Lucrarea prezinta stadiul la care a ajuns investigarea geofizica a sondelor cu ajutorul metodei romanesti D.R.R.
Sunt prezentate aspecte legate de aparatura, tehnologia investigarii, prelucrarea informatiei geofizice obtinute cu aceasta metoda si interpretarea rezultatelor.
Efectele economice obtinute prin aplicarea acestei metode dupa 10ani de utilizare pe toate santierele de hidrocarburi din tara incheie lucrarea.

– I. SAVU, SILVIA MIHAI: Metoda si programe de interpretare si prelucrare automata a diagrafiei in colectoare cu litologie complexa.

– N. CALINIAC, I. TOHANEANU: Contributii privind tehnica realizarii metodelor de similitudine pentru calibrarea diagrafiei radioactive

– I. TRAMBITAS, D. GHERGU, E. DANANAU: Generarea – parametrul de baza in etapa de teren "prospectiuni seismice"
In lucrare este data o solutie practica de calcul a generarii in functie de litologia, vitezele si grosimile stratelor superficiale. In conditiile in care acesti parametri variaza rapid in lungul profilului, este nevoie sa se faca experiente pentru stabilirea generarii in mai multe puncte de pe profil.
Prin metoda de calculd ata in lucrare se evita cheltuielile facute prin programe experimentale. Calculul generarii se face la fiecare punct de impuscare. Abaterile de la solutia exacta a generarii se pot estima prin masuratori efectuate pe inregistrarile normale de pe profil.

– G. IONESCU: Aspecte economice ale prospectiunii seismice
Pentru oricare dintre procedeele seismice aplicate, masuratoarea inglobeaza in ea atat informatia geologica cat si efortul matearial si uman necesar obtinerii acestei informatii.
Se arata ca masuratoarea fizica reprezinta baza oricaror aprecieri privind calitatea informatiilor geologice si eficienta economica a lucrarilor seismice.
Sunt indicate caile de crestere a cantitatii de informatii din inregistrarile seismice si caile de ridicare a costului acestor inregistrari.

– V. BARDAN: Migrarea recursiva a sectiunilor seismice de timp
In ultimul timp au aparut algoritmi ce se bazeaza pe formularea matematica a migrarii cu solutie a ecuatiei undelor (formulare datorita lui Cleorbaut). Un astfel de algoritm (recursiv in sensul ca sectiunea seismica initiala este transformata succesiv, de mai multe ori, pana va ajunge la sectiunea migrata) a fost obtinut plecand de la formularea clasica a migrarii. Se scot in evidenta unele avantaje ale acestui algoritm, avantaje ce rezulta din forma sa recursiva si din modul simplu de obtinere.

– V. CHISCAN: Zone Fresnel in prospectiunea seismica


SECTIA 2. CERCETARI GEOFIZICE PENTRU SUBSTANTE MINERALE SOLIDE
28– 30 noiembrie 1978
Prezideaza: acad.prof. SABBA STEFANESCU si prof. RADU BOTEZATU membru corespondent al Academiei R.S. Romania

– M. SUCEAVA, A. PROCA, D. IOANE, L. PODOLEANU: Contributii gravimetrice la descifrarea structurii geologice Zebrac-Mermezu din muntii Calimani
Prin prospectiunile gravimetrice de detaliu si de mare detaliu executate in partea de sud-est a muntilor Calimani s-au adus contributii importante la avansarea cunostintelor geologice asupra acestei zone. Prin integrarea rezultatelor mai multor metode de investigare geologica (prin observare directa, foraje, lucrari miniere, geochimice,a eromagnetism, gravimetrice, electrometrie) s-a ajuns astazi la o cunoastere avansata a structurii eruptive complexe Zebrac – Mermezu si a perspectivelor economice oferite de acesta. Prospectiunile gravimetrice au contribuit atat la delimitarea mai precisa a intruziunii eruptive mentionate, cat si la o mai buna cunoastere a structurii acesteia prin evidentierea unor corpuri microdioritice si de brecii endogene si a unor zone de alterari hidrotermale posibil mineralizate.

– I. STOICA: Aspecte privind utilizarea metodei fenomenelor electro-magnetice tranzitorii in prospectiunea minereurilor
Lucrarea prezinta pe baza unor modelari si masuratori de teren complementaritatea si interferenta metodei fenomenelor electromagnetice tranzitorii (FEMT) cu alte metode geoelectrice in prospectiunea minereurilor conductoare.

– D. STANICA, MARIA STANICA, RAMONA PLAVITA: Perspective privind aplicarea metodei curentilor telurici in probleme structurale
Autorii lucrarii isi propun sa evidentieze posibilitatea evaluarii unor raporturi noi intre coeficientii spectrali complecsi, care caracterizeaza undele electromagnetice si parametrii fizico-geologici ai mediului investigat.

– V. GEORGESCU, D. PAICU, R. ERHAN, D. SAVOIU: Studierea campului radioactiv gama natural in deluviu
Introducerea in practica lucrarilor de prospectiuni radiometrice a metodei de carotaj gamma in gauri a dat posibilitatea studierii modului in care variaza campul radioactiv gamma natural in stratul de material deluvionar ce se formeaza deasupra formatiunilor sedimentare sau metamorfice.
Cunoasterea particularitatilor acestui camp permite stabilirea unor valori de referinta, functie d enivelul clarckului, pentru aprecierea ordinului de marime al anomaliilor radioactive apartinand aureolelor de dispersie.

– GH. IONESCU: Contributii la interpretarea anomaliilor geofizice potentiale prin modelare
Modelarea anomaliilor geofizice cu ajutorul calculatoarelor electronice prezinta un interes tot mai mare in prezent, prin posibilitatea investigarii rapide a foarte numeroase moduri de distribuire a surselor generatoare ale anomaliilor, finalizand aceste prelucrari succesive intr-o solutie optima care sa prezinte cea mai buna suprapunerea a efectului modelului solutie in raport cu semnalul masurat.

– M. SASARMAN, GH. GRECEA, M. MAFTEIU: Realizari si perspective in studiul spectral gamma si X al rocilor "in situ"
Aparatura spectrometrica portabila pentru radiatii gamma si X permite efectuarea studiilor spectrale a rocilor "in situ". In lucrare se prezinta unele aspecte de fizica radiatiilor specifice masuratorilor "in situ", particularitatile metodologiei masuratorilor, rezultatele obtinute precum si posibilitatile utilizarii geologice ale acestora. Se analizeaza de asemenea certitudinea datelor obtinute.

– FL. RADULESCU, S. ANASTASE, N. HEREDEA, I. TIEPAC: Metode numerice de prelucrare a spectrelor obtinute prina ctivare cu neutroni si spectrometria gamma natural
Lucrarea descrie aplicarea metodei celor mai mici patrate in doua variante, ambele realizand prelucrarea integrala a spectrelor gamma. Sunt prezentate doua programe de calcul realiazte in limbaj FORTRAN IV, unul pentru spectrometrie gamma naturala celalalt pentru activare cu neutroni, precum si date experimentale.

– D. MILCOVEANU: Cateva exemple practice de interpretare a anomaliilor campurilor potentiale naturale pe baza analizei armonice si a modelelor echivalente

– D. ROMANESCU, ELENA SZABO: Cercetari petrofizice pe rama de vest a Bazinului Iara-Cluj
Se prezinta rezultatele studiului proprietatilor fizice (magnetice, de densitati si in masura redusa electrice) executat pe rocile si minereurile zacamantului pirometasomatic Baisoara-Masca-Cacova si pe intreaga rama vestica a Bazinului Iara.
Interpretarea rezultatelor a permis pe langa caracterizarea petrofizica a fiecarui tip de roca si minereu si punerea in evidenta in partea de est si nord-est a zacamantului, in rocile sedimentare si metamorfice de pe rama vestica a Bazinului Iara, a unei mineralizatii sarace de magnetita diseminata, de origine hidrotermala.

– D. CAPRITA: Consideratii asupra anizotropiei in modelarea tridimensionala a prospectiunii electrice
Lucrarea isi propune sa evidentieze influenta anizotropiei unei neomogenitati tridimensionale in prospectiunea electrometrica. S-a utilizat pentru studiu modelarea prin metoda elementului finit a unui corp sferic ingropat.
Este comparat rezultatul astfel obtinut cu solutia analitica pentru corpul sferic omogen si izotrop pentru a evidentia acuratetea modelarii.
In final se analizeaza rezultatele obtinute pentru cateva unghiuri de anizotropie ale corpului sferic ingropat.

– ERIKA LAZAR, C. LAZAR: Contributii la explicarea anomaliilor negative de polarizare indusa
Lucrarea evidentiaza principalii factori ce duc la aparitia efectelor PI negative. Cunoasterea acestora contribuie la micsorarea gradului de ambiguitate in stabilirea cauzei anomaliilor de PI si trecerea la interpretare semnificativa a acestora.

– M. SUCEAVA, C. SAVA, A. PROCA, D. RUSU, L. PODOLEANU: O cale de imbunatatire a interpretarii datelor gravimetrice din terenuri accidentate
In lucrare se prezinta rezultatele obtinute cu ajutorul continuarii analitice a valorilor de anomalie Bouguer de pe o suprafata oarecare pe o suprafata plana, pentru cateva sectoare reprezentative din muntii Gurghiu si Harghita, subliniindu-se aportul adus pe aceasta cale pentru imbunatatirea interpretarii datelor gravimetrice.

– R. CONSTANTINESCU: Interpretarea prin metode statistice a datelor de teren ale prospectiunii radiometrice pentru conturarea anomaliilor slabe
Pornind de la natura si compozitia marimilor masurate considerand proprietatile coeficientilor de autocorelatie, calculati pe profilele cu valorile masuratorilor, s-a elaborat o formula de mediere (ponderata) a valorilor masuratorilor prin care se evidentiaza prezenta anomaliilor slabe.

– M. DUICU, L. POP: Posibilitati de utilizare a radiometriei in cartarea geologica a mineralizatiilor de sulfuri polimetalice asociate metavulcanitelor din seria de Pades (Poiana Rusca)
Lucrarea descrie modelele adoptate (in lucrari de suprafata si in subteran) pentru punerea in evidenta a contrastelor de radioactivitate gamma naturala dinatre diferite roci asociate mineralizatiilor de sulfuri polimetalice din zona zacamantului Muncel (Poiana Rusca). Prin analize radioemtrice d elaborator pentru U, Th si K40 s-au identificat rocile reper a caror urmarire prin cartare radiometrica conduce la identificarea zonelor mineraliazte. Pornindu-se de la ipoteza ca radioactivitatea rocilor va fi atenuata in prezenta elementelor grele, s-a obtinut si o corelatie directa intre continutul in plumb si intensitatea radioactivitatii gamma naturale inregistrata pe peretii unei lucrari miniere.

– P. CRISTEA, P. CONSTANTINESCU, S. SPANOCHE, V. MANJ, MIHAELA GEORGESCU: Cercetari seismometrice pentru bauxita in Muntii Padurea Craiului
In ultimii ani, ca urmare a caresterii importantei seismometriei la investigarea acumulatorilor de substante minerale solide, au fost efectuate cercetari pentru depozitele bauxitifere din Muntii Padurea Craiului.
S-au experimentat mai multe metode pentru obtinerea datelor si valorificarea inregistrarilor si anume: refractia, in varianta frecventelor inalte, reflexia cu procedeul acoperirii multiple si masuratorile in sonde, utilizand diferite sisteme de observatie.
Rezultatele permit continuarea unei imagini cuprinzatoare asupra complexitatii problemelor geologice, legate de acumularile de bauxita, si cu privire la posibilitatile seismometriei de a rezolva o parte dintre acestea in zonele de perspectiva din Muntii Padurea Craiului.

– S. RADAN, MARIA RADAN: Noi aspecte privind cercetarea magnetometrica a bauxitelor din Muntii Padurea Craiului
In lucrare sunt prezentate o serie de rezultate cu privire la proprietatile magnetice ale bauxitelor, comentandu-se semnificatia raportului Koonigsberger, in contextul problematicii cartarii magnetometrice a acumularilor de bauxite din Muntii padurea Craiului.

– R. CONSTANTINESCU, O. CARUTASU: Dozare de mare sensibilitate a U si Th prin activare cu neutroni pe probe geologice
Sunt dati parametrii fluxului de neutroni de iradiere, timpul de iradiere si de racire, conditiile de masura si metodele de prelucrare a spectrelor gamma pentru atingerea unor limite de sensibilitate la nivelul a 0,5 pm in analiza prin activare a U si Th.

– M. DUICU, L. POPP: Metoda de atenuare gamma pentru determinarea cantitativa a plumbului din minereuri complexe si produse de flotatie ale acestora
Lucrarea prezinta o metoda gamma spectrometrica de laborator cu elemente originale, metoda ce conduce la obtinerea unor coeficienti globali de atenuare ce depind direct de concentratiile in element greu din probe. Se utilizeaza o ombinatie de surse emitatoare de radiatii gamma moi si dure (atenuarea radiatiilor gamma moi depinzand in principal de Z-ul efectiv al probei, iar atenuarea radiatiilor gamma dure de densitate). Sunt prezentate dispozitivele special concepute si construite pentru a se elimina efectele perturbante. Domeniul de aplicare al metodei: probe cu peste 1% Pb, cu cerori variabile (±5 – 15%), erori ce scad in sensul cresterii continutului in element greu.

– C. ZVANCA, M. JOSAN: Aplicatii ale modelarii matematice in prospectiunea electrometrica
Lucrarea prezinta aplicarea modelarii matematice la rezolvarea unei probleme geologice folosind teoria mediilor tridimensionale continuu variabile.
Modelul matematic este cosntituit dintr-un mare numar de centre de conductivitate astfel incat sa se tina seama de cati mai multi factori prezenti in fenomenul natural.
Efectul acestui model este obtinut prin calcul, comparat cu realitatea si imbunatatit prin iteratii succesive, ultimul model fiind cel mai aproape de situatia reala.

– FL. RADULESCU: Metode de estimare a efectelor de relief in prospectiunea aeroradiometrica
Este prezentata o solutie de estimare a efectului de relief manifestat in mausratorile aeroradiometrice, folosind o metoda de integrare numerica pe suprafata. Se prezinta aplicarea experimentala a metodei pe o zona prospectata aeroradiometric.

– J. ANDREI: Consideratii asupra indicilor de prospectare tactica si strategica a mineralizatiilor de tip "porphyry copper" din Muntii Metaliferi
O serie de metode geofizice si geochimice, s-au dovedit deosebit de eficace la prospectarea tactica a mineralizatiilor de tip "porphyry copper" cu magnetit din Muntii Metaliferi. Autorul analizeaza valoarea gnoseologica specifica a acestor metode, subliniind necesitatea interpretarii integrale a rezultatelor obtinute, intr-un strans context cu datele petrofizice si geologice.
Analiza unor elemente de control structural si magmatic, stabilite prin cercetari geologice directe sau deduse din interpretarea datelor geofizice, a permis si evidentierea unor indici de prospectare strategica a mineralizatiilor de tip "porphyry copper" din Muntii Metaliferi.

– D. ROMANESCU, A. SOARE, RAMONA PLAVITA, M. ENACHESCU, FLORENTA CALOTA, GH. IONESCU: Aplicarea sondajelor geomagnetice si a metodelor petrofizice la descifrarea unor structuri geologice din Carpatii Orientali
Lucrarea reprezinta o prima incercare de utilizare combinata a metodei sondajelor geomagnetice, care permite investigarea evolutiei in profunzime a structurilor geologice de larga extindere si a studiului proprietatilor fizice ale rocilor aplicat pe esantioane colectate din aflorimente si din carote, necesar imbunatatirii cunoasterii fenomenelor de petrogeneza si metalogeneza, din zona considerata.

– V. STEFLEA, V. SMALBERGHER: Filtrari in domeniul de frecventa in scopul realizarii analitice a transformarilor de date
Pe baza sectiunilor si hartilor cu izosusceptibilitati sunt evidentiate cateva posibilitati de interpretare geologica a datelor petromagnetice: identificarea unor directii de aport in formatiuni vulcanogen-sedimentare metamorfozate, precizarea structurii grindurilor in zonele submerse ale Deltei Dunarii etc.

– C. NICOLAU, M. SASARMAN, D. PAICU: Contributii in spectrometria gama a mineralizatiilor radioactive in gauri de sonda
Spectrometria gama a mineralizatiilor radioactive prezinta un real interes in studiul acestora. Constructia gaurilor de sonda ridica insa probleme dificile in fata masuratorilor spectrale a caror solutionare contribuie la introducerea acestor masuratori in practica curenta a carotajului. In cadrul lucrarii sunt prezentate incercarile facute in acest sens cu ajutorul unei aparaturi spectrometrice gama cu 4 canale.

– M. DUICU: Metoda rapida de analizare prin fluorescenta X a cuprului continut in probe de roci si minereuri recoltate din zacamantul Lesu Ursului
Metoda prezentata in lucrare exploateaza fenomenul de fluorexcenta X provocat prin utilizarea unei surse radioizotopice de 238Pu incorporata in aparatul portabil romanesc POXA-4S. Se arata in principal modul cum s-au eliminat efectele inter-element pentru diferite tipuri de minereuri recoltate din cele trei zone ale zacamantului Lesu Ursului, realizandu-se o metoda expeditiva si ieftina de determinare a cuprului. Nivelul de incredere al metodei: sub 5% pentru 65% din cazuri si sub 10% pentru 97,5% din cazuri (fata de rezultatele analizelor chimice).

– I. PORDEA: Utilizarea unui analizor multicanal echipat cu detector de Ge(Li) subtire in dozarea U-Ra-Th
Lucrarea isi propune sa investigheze zona de energii X si gama joase (100 keV) emise de principalele elemente radioactive naturale existente in probele geologice. Daca, pentru elementele U si Ra problema dozarii este mai simpla (datorita existentei picurilor singulare ale U si Ra), pentru thoriu este necesara o interpretare a unor picuri compuse (Ra + Th). Avantajul metodei este eliminarea unei masuratori suplimentare (cu alt deatector) care sa dozeze Th din probe.

– N. HEREDEA, I. ISVOREANU, FL. RADULESCU: Metoda cercetarii aeroradiometrice in R.S. Romania

Sunt prezentate principalele etape ale cercetarii aeroradiometrice:
– realizarea lucrarilor experimentale pentru etalonarea aparaturii;
– metodici de prospectiune pe teren;
– prelucrarea datelor si prezentarea rezultatelor.
Lucrarea este insotita de consideratii teoretice si date experimentale.


SECTIA 3. FIZICA PAMANTULUI SI GEOFIZICA INGINEREASCA
Prezideaza prof. Liviu Constantinescu, membru corespondent al Academiei Române
28-30 noiembrie 1978

– D. TALOS, FL. RADULESCU, A. POMPILIAN, S. IONESCU: Consideratii asupra distributiei de viteze in scoarta terestra din Romania
Lucrarea preinta o serie de distributii ale vitezelor seismice in scoarta terestra din Vestul Platformei Moesice, Bazinul Transilvaniei si Orogenul Carpatic.
Prelucrarile respective au avut la baza atat inregistrarile sondajelor seismice de profunzime din aceste zone cat si materialul rezultat din inregistrarile la timpi mari de pe profilele obisnuite de reflexie pe care s-a aplicat metoda acoperirii multiple.

– D. ZUGRAVESCU, R. DOROBANTU: Extensometru din cuart cu traductor capacitiv
In lucrare se prezinta principiile constructive de realizare a extensometrelor inregistratoare pentru cele trei componente ale mareelor terestre.
In continuare sunt prezentate rezultatele obtinute cu un extensometru de cuart cu traductor inductiv diferential, precum si elemente constructive si performantele noului tip de extensometru din cuart cu traductor capacitiv, cu modulatie de faza, construit in cadrul Laboratorului de geodinamica din cadrul C.F.P.S.

– ST. LASCU: Studiul anomaliilor laterale ale vitezelor de propagare ale undelor seismice in zona Vrancea

– D. ENESCU, N. MANDRESCU, RAMONA PLAVITA: Functii de transfer ale complexului sedimentar din zona N.E. Bucuresti (Pantelimon INCERC)
In prima parte a lucrarii este prezentat modelul geologic-geofizic al complexului de sedimentare cuprins intre suprafata solului si suprafata calcarelor cretacice si jurasice din zona Pantelimon INCERC.
Partea a doua a lucrarii contine rezultatele calculului functiilor de transfer ale modelului. Sunt prezentate functiile de transfer atat in domeniul cu frecventa cat si in domeniul timp.

– D. ZUGRAVESCU, R. DOROBANTU: Pendul de zero cu comanda electronica
In lucrare se prezinta etapele prin care a trecut prototipul de pendul de zero, din dotatia Laboratorului de geodinamica din cadrul C.F.P.S. incepand cu pendulul de zero cu compensare electromecanica, realizat in anul 1970. In continuare se prezinta elementele constructive ale pendulului de zero cu pilotaj electronic si compensare piezoelectrica, precum si curbe experimentale de raspuns ale aparatului la excitatii armonice. Se fac consideratii privind stabilitatea sistemului si cresterea calitatii inregistrarilor prin utilizarea pendulului de zero.

– E. DRUTA: Studiul oscilatiilor toroidale ale unui Pamant heterogen cu nucleul moale
In lucrare se dezvolta o metoda semi-analitica pe calculator pentru determinarea frecventelor proprii si a spectrului oscilatiilor libere toroidale ale unui model de pamant sferic cu parametrii elastici tabelati. S-a pus in evidenta aparitia unui numar mare de frecvente proprii dintre care numai unele par sa aiba semnificatie fizica (despicarea liniilor spectrale). Se studiaza de asemenea si efectul unei zone de tranzitie manta-nucleu de grosime variabila, in care se presupune o variatie exponentiala a parametrilor elastici si a densitatii.

– M. ANGHEL, CR. DEMETRESCU, T. NESTIANU: Harti cu izopore pentru teritoriul Romaniei in cursul ultimului ciclu solar
In lucrare sunt prezentate unele rezultate privind variatia seculara a campului geomagnetic principal. S-a luat in considerare efectul activitatii solare asupra variatiei seculare, intocmindu-se harti cu izopore pentru doua intervale de variatie seculara quasiconstanta, 1964,5 – 1969,5 si 1969,5 – 1974,5. Compararea celor doua harti pare sa indice existenta unei anumite zonari a teritoriului studiat.

– V. Al. BULGAREANU, D. HANNICH: Influenta activitatii solare asupra dinamicii uno caracteristici limnologice la unele lacuri din Campia Romana si Dobrogea

– D. ZUGRAVESCU: Laboratorul pentru etalonarea si rodarea aparaturii de geodinamica – Bucuresti
In lucrare se prezinta structura laboratorului de etalonare si rodare a aparaturii geodinamice din cadrul C.F.P.S.
Este infatisata de asemenea schema functionala si procedura etalonarii si rodarii aparaturii geodinamice inregistratoare compusa din: gravimetre, penduli orizontali, extensometre, termografe, barografe, insistandu-se asupra caracterului corelativ al inregistrarilor.
In continuare se prezinta evolutia metodelor de inregistrare experimentala a mareelor terestre; in prezent sunt utilizate metode optice si potentiometrice, iar in cursul anului 1979 se va realiza inregistrarea datelor in forma numerica, direct pe un suport magnetic, pastrandu-se in paralel inregistrarea potentiometrica.

– M. VISARION, S. VELICIU: Fluxul termic si activitatea hidrotermala pe teritoriul Romaniei
In lucrarea prezentata, caracteristicile geotermice ale principalelor zone cu activitate hidrotermala din tara noastra sunt discutate in lumina rezultatelor explorarilor recente. O trecere in revista a valorilor de flux termic a permis interpretarea distributiei acestora in legatura cu metodele elaborate in tentativele de incadrare a teritoriului Romaniei in conceptul tectonicii in placi. In final este discutata problema activitatii geotermale la limita placilor si in bazine marginale.

– L. PAVELESCU, G. POP, R. CATILINA, G. AIRINEI, I. ENE, D. LUBENESCU, G. POPESCU, M. SOROIU: Prime determinari de varste U – Pb pe concentrate de zircon separate din unele roci eruptive si metamorfice din Carpatii Meridionali
Au fost datate prin metoda U – Pb concentrate de zircon separate din granitul de Tismana-Novaci, granitoidul de Gozna si gnaisul ocular de Sasciori.
Interpretarea rezultatelor obtinute s-a facut folosind diagrama concordia. Pentru granitul de Tismana-Novaci se poate considera ca valoarea de 600 m.a. reprezinta momentul formarii cristalelor de zircon.
O concluzie preliminara poate fi ca in granitoidul de Gozna cristalele de zircon s-au format acum 600 m.a. iar gnaisul ocular de Sasciori contine cristale de zircon formate acum 1000 – 1100 m.a.

– CR. DEMETRESCU: Asupra unor implicatii tectonice ale distributiei fluxului termic pe teritoriul R.S. Romania
In lucrare sunt prezentate date de flux termic din Depresiunea Transilvaniei si Carpatii Orientali (nucleul cristalin si zona vulcanismului neogen) precum si o harta preliminara a fluxului termic pentru teritoriul Romaniei. Relatia dintre campul de flux termic si alte campuri geofizice pare sa indice faptul ca distributia fluxului termic este guvernata de procese ce au loc in manta.

– ST. PATRASCU: Magnetizari remanente caracteristice in formatiunile eruptive neogene din Muntii Oas-Ighis-Tibles
Lucrarea contine rezultatele studiului magnetizarii remanente naturale (MRN) a cca 400 esantioane-pilot provenite din 197 puncte de colectare din formatiunile mentionate.
Au fost puse in evidenta doua magnetizari remanente carcteristice, una normala si alta inversa, pe directii foarte apropiate de aceea a campului magnetic terestru actual.

– A. MOTIU, D. ROMANESCU, T. NESTIANU: Relatii intre proprietatile fizice si compozitia mineralogica a meteoritilor din Romania si aspecte comparative cu unii meteoriti din alte tari
Se prezinta si se discuta rezultatele determinarilor proprietatilor magnetice (magnetizarea indusa si remanenta) si de densitati pe un numar de 18 esantioane de meteoriti cazuti pe teritoriul Romaniei si a unui numar de 9 esantioane de meteoriti primite din strainatate. Intregul material experimenal apartine Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Rezultatele pot fi comparate cu acelea ale unor roci si minereuri din tara noastra.

– D. ZUGRAVESCU, ILEANA FATULESCU, C. MACARIE: Influenta campului baric asupra inregistrarilor de maree terestre
Se prezinta inregistrarile de maree terestre (componenta verticala si proiectiile est-vest, nord-sud ale componentei orizontale) in paralel cu inregistrari ale variatiei presiunii atmosferice. Inregistrarile pun in evidenta corelatii intre deformarile locale ale globului terestru si variatiile neperiodice ale presiunii.

– V. STEFLEA, DORINA DANCHIV, V. SMALBERGHER: Localizarea fenomenelor seismice cu ajutorul calcului electronic
Se prezinta principiile generale care stau la baza determinarii parametrilor cutremurelor (de la origine, coordonate geografice, adancime, magnitudine).
Dupa o scurta parezentare a algoritmilor de calcul se indica modul de realizare practica in doua variante a programelor complexe de calcul electronic care se utilizeaza in mod curent in cadrul C.F.P.S.
Primul program permite localizarea cu mare precizie a cutremurelor normale apropiate, cand se dispune de o retea rara de statii de inregistrare.
Al doilea program se poate folosi pentru orice tip de cutremure cand se dispune de un numar suficient de date.

– D. ENESCU, ELEONORA CRISAN, RAMONA PLAVITA: Determinarea parametrilor geometrici si dinamici ai focarelor unor cutremure intermediare din Vrancea
Folosind doua procedee elaborate de geofizicienii romani, autorii determina dimensiunile zonei de faliere, volumul focal, marimea dislocatiei in focar, momentul seismic, caderea de stress si alti parametrii ai focarelor unor cutremure intermediare vrancene. Rezultatele sunt comparate cu cele obtinute in literatura de specialitate pentru alte zone seismice.

– C. RADU: Cutremurul din 4 martie 1977 – consideratii seismologice si ingineresti
Cutremurul romanesc din 4 martie 1977 prin manifestarile sale specifice si prin examenul la care a supus noile constructii (in special in Bucuresti) prezinta un deosebit interes pentru seismologii si inginerii din lumea intreaga.
Interesul stiintific al acestui cutremur a condus la numeroase studii privind: caracterul de multisoc, migrarea focarului, mecanismul si parametrii sursei, magnitudinea componentelor multisocului, anomalii in propagarea undelor seismice, distributia spectrala, temporala si magnitudinala a replicilor, campul macroseismic, fenomene geologice, geofizice si biologice asociate socului principal, spectrele de raspuns ale deplasarii vitezei si acceleratiei, comportarea diferitelor tipuri de constructii etc.

– N. MANDRESCU: Aspecte ale comportarii terenului in timpul cutremurului vrancean din 4 martie 1977
In lucrare sunt semnalate, pe baza cercetarilor de teren, zonele de aparitie a proceselor geologice dinamice declansate de acest cutremur; pentru unele zone, in care aceste fenomene au avut o amploare deosebita, sunt prezentate succint conditiile geologice locale.
Sunt facute de asemenea unele aprecieri asupra distributiei teritoriale ale deformarilor permanente ale terenului provocate de cutremurele vrancene din 10 noiembrie 1940 si 4 martie 1977.
Lucrarea scoate in evidenta importanta cunoasterii conditiilor geologice si geotectonice ale terenului, in vederea evitarii sau diminuarii efectelor distrugatoare ale cutremurelor.

– SIEGLINDE IOSIF, V. STRESTIK, T. IOSIF: Analiza frecventa-timp a oscilatiilor generate de cutremurul din 4 martie 1977
Se prezinta un studiu al structurii fine a undelor seismice generate de cutremurul vrancean din 4 martie 1977, utilizand metoda analizei frecventa-timp.
Amplitudinea spectrelor evolutive este reprezentata sub forma unei functii de doua variabile v si t.
S-au obtinut unele concluzii importante pentru seismologia inginereasca cu privire la "intervalul de perioade predominante" ale undelor seismice.

– V. MARZA: Analiza schimbarilor de seismicitate, predecesoare cutremurului vrancean major din 1977
Cutremurul vrancean major din 4 martie 1977 a fost precedat de fluctuatii (in timp si spatiu) in seismicitatea minora din zona focala Vrancea. In general s-a observat o scadere a activitatii seismice cu aproximativ 14 ani inaintea socului principal, in domeniul de adancimi 90 – 130 km care se coreleaza bine cu adancimea socului principal si postactivitatii seismice.
Pe baza caracteristicilor spatiale si temporale ale activitatii anormale se face o discutie a posibilitatilor de utilizare a fenomenului ca furnizor de informatie premonitorie.

– D. ENESCU, RAMONA PLAVITA, Deconvoluarea unor accelerograme ale cutremurului vrancean din 4 martie 1977
Sunt folosite doua cai pentru deconvoluarea unor accelerograme ale cutremurului din 4 martie 1977. In una din aceste cai se lucreaza in domeniul de frecventa iar a doua cale rezolva deconvolutia direct in domeniul timp. Rezultatele obtinute vor putea fi utilizate la obtinerea prin convolutie a accelerogramelor in puncte in care n-au existat accelerograme in timpul cutremurului din 4 martie 1977.

– SIEGLINDE IOSIF, DANA PROCHAZKOVA, T. IOSIF: Parametrii sursei seismice pentru cutremurele vrancene puternice
Utilizand spectrele undelor P si S s-au calculat parametrii focali pentru 5 mari cutremure produse in regiunea Vrancea: frecventa de colt, raza sursei, momentul seismic si caderea de tensiune.
Un rezultat important al analizei efectuate (atat in domeniul spectral cat si in cel temporal) este acela ca unele cutremure vrancene sunt generate de evenimente seismice multiple.

– T. MOLDOVEANU, A. NOURESCU, A. STANUCA, G. TUDORACHE: Supravegherea seismica a barajului Vidraru-Arges
In lucrare sunt prezentate aspecte caracteristice ale seismicitatii locale in zona Vidraru, analiza corelabilitatii acesteia cu nivelul apei in lac si ora locala. Se prezinta distributia in timp a seismicitatii locale si localizari de hipocentre.
Se prezinta si se analizeaza activitatea seismica a zonei Arges ca efect al cutremurului din 04.03.1977.

– D. BALTEANU: Procese de versant declansate de cutremurul din 4 martie 1977 in Carpatii si Sub-Carpatii Buzaului
Masuratorile efectuate pe parcelele experimentale de la Statiunea de cercetari geografice Patarlagele, au permis inregistrarea exacta a efectelor diferentiate ale socului produs de cutremur asupra unor versanti, dezvoltati pe diferite tipuri de roci si structuri.
Rata retragerii unor versanti abrupti a fost de 10 – 30 de ori mai mare decat rata medie anuala calculata pentru perioada 1968 – 1976.

– I. CORNEA, GABRIELA POLONIC: Date privind seismicitatea si seismotectonica partii de est a Platformei Moesice
Lucrarea prezinta activitatea seismica in partea de est a Platformei Moesice, indeosebi cea care a urmat dupa cutremurul vrancean din 4 martie 1977, cat si cadrul seismotectonic al acestei regiuni. Datele obtinute confirma legatura epicentrelor cutremurelor normale cu principalele linii tectonice. Activitatea cea mai intensa coraespunde "norudirlor" formate de intersectia diferitelor fracturi.

– T. IOSIF, SIEGLINDE IOSIF: Cutremurul vrancean din 4 martie 1977 – eveniment seismic multiplu si implicatiile seismotectonice
Se prezinta un studiu privind caracterul de multiplicitate a cutremurului din 4 martie 1977. Analiza inregistrarilor efectuate la statiile seismice romanesti a condus la identificarea a patru socuri, intr-un interval de 9 s din care trei (M = 6.0 – 6.9) constituie componentele majore ale evenimentului.
Se explica din punct devedere fenomenologic, particularitatile manifestarilor macroseismice ale cutremurului.
Se fac unele consideratii privind miscarea tectonica provocata de socul principal, miscare care poate fi descrisa cu ajutorul unui tensor.

– M. ANGHEL: Un nou model fizic pentru explicarea efectului seismo-declansator al activitatii solare si aplicatii pentru zona Vrancea
Se considera efectul de "patura dubla" pe care-l creeaza contactul dintre placile tectonice din zonele de subductie, acestea comportandu-se ca un condensator. Cand suma dintre energia electrostatica si cea tectonica atinge pragul de rupere se declanseaza cutremurul. Incarcarea condensatorului se realizeaza de catre curentii telurici de perioada undecenala produsi ca efect al activitatii solare asupra curentului inelar ecuatorial. Pentru zona Vrancea s-apus in evidenta prin corelare cu activitatea solara, existenta unui ritm de incarcare si declansare cu perioada de 4 cicluri solare. Cutremurul din 4 martie 1977 se incadreaza in aceasta schema.

– A. APOSTOL, M. MOLNAR-VERES, D. SVORONOS: Asupra variatiei in timp a starii de eforturi in zona unor fracturi geologice
Cercetari efectuate asupra unor parametri legati de starea de eforturi in roci in zona unor fracturi geologice de cuvertura din interiorul curburii lantului carpatic au aratat existenta unor variatii in timp. Aceste variatii prrezinta corelatii cu regimul seismic din Vrancea.

– C. RADU, A. UTALE, A. GALERIU: Fenomene biologice asociate cutremurului din 4 martie 1977
Analiza detaliata a diferitelor fenomene asociate cutremurului din 4 martie 1977 a evidentiat comportarea neobisnuita a diferitelor animale (pisici, soareci, caini, pesti, arici, cartite, broaste testoase, serpi albine etc.) si pasari (gaini, gaste, porumbei, vrabii etc.
Remarcam ca cel mai frecvente si interesante fenomene biologice s-au observat nu in zona epicentrala ci la distante mari de aceasta.
Se evidentiaza posibilitatea folosirii comportarilor neobisnuite a diferitelor animale ca prevestitori ai marilor cutremure.

– D. ENESCU, A. PANTEA, V. SMALBERGHER: Spectrul Fourier sintetic al acceleratiei produse de cutremurul din 4 martie 1977 in zona Bucuresti
Pe baza cunoasterii parametrilor geometrici si dinamici ai focarelor vrancene, precum si a parametrilor fizici ai mediului de propagare, autorii calculeaza spectrul Fourier si accelerograma cutremurului din 4 martie 1977 in zona Bucuresti. Este determinat atat spectrul la nivelul fundamentului cat si cel la suprafata solului.
Accelerograma sinateatica si spectrul ei sunt determinate pentru un punct aflat la suprafata solului corespunzator punctului in care au fost inregistrate accelerogramele de la INCERC.

– SIEGLINDE IOSIF, T. IOSIF, V. STRESTIK, V. CERVENY: Transformata Hilbert, infasuratoarea si fazograma in analiza oscilatiilor cutremurului vrancean din 4 martie 1977
Se prezinta un studiu spectral complex al oscilatiilor seismice generate de cutremurul din 4 martie 1977 privind transformata Hilbert, infasurarea si fazograma.
Din analiza efectuata s-au pus in evidenta sensibilitatea regionala a statiilor seismice, caracterul de multiplicitate al evenimentului si particularitai in parametrii dinamici ai undelor seismice (faze si amplitudini).

– N. MANDRESCU: Cutremurul vrancean din 4 martie 1977 si microzonarea municipului Bucuresti
Lucrarea prezinta o harta a distributiei distrugerilor pe teritoriul orasului Bucuresti, intocmita pe baza evaluarii comportarii diferitelor tipuri de cosntructii in timpul cutremurului din 4 martie 1977. Aceasta harta este comparata cu microzonarea seismica a orasului Bucuresti, intocmita in anul 1973, precum si cu harta distributiei efectelor cutremurului din 10 noiembrie 1940. Lucrarea scoate in evidenta corelatia dintre compozitia spectrala a cutremurului din 4 martgie 1977 si distrugerea selectiva a cladirilor.

SEDINTA DE INCHIDERE
30 noiembrie 1978

– V. VAJDEA, S. VELICIU, M. SANDULESCU, M. STEFANESCU: Semnificatia geologica a unor linii regionale din inregistrarile satelitilor de teledetectie
Interpretarea geologica a inregistrarilor de teledetectie realizate de satelitii LANDSAT asupra teritoriului Romaniei, a pus in evidenta prezenta unor elemente lineare care se extind pe distante ce depasesc cativa zeci de kilometri. In lucarea prezentata este facuta o analiza a relatiilor structural-tectonice regionale si a semnificatiei acestor elemente.

– V. VLAD, M. ALEXANDRESCU, G. BRATESCU, G. DANCIULESCU: Prelucrarea datelor geofizice prin holografie optica
Lucrarea prezinta problematica aplicarii metodelor de prelucrare optica a informatiei la prelucrarea datelor geofizice: holografia sfero-cilindrica, filtrarea spatial-complexa de tip Vander Lugt, realizandu-se printre altele, operatii de baza ca:
– analiza in frecventa trasa cu trasa;
– autocorelatia trasa cu trasa;
– eliminarea multiplelor (demultiplexarea);
– deconvolutia.
Pe baza acestor oepratii, lucrarea prezinta apoi unele rezultate concrete privind prelucrarea datelor geofizice.

– V. ROSCA: Placi sferice si orogeneza gravitationala
Utilizandu-se modelul unei placi sferice subtiri (cupola) sprijinita pe un inel marginal, supusa actiunii greutatii sale proprii, se formeaza o ipoteza orogenica bazata pe competenta diferentiala a mantalei superioare.

– D. HANNICH, C. TOADER, VL. ZORILESCU, C. ZVANCA, T. IVAN: Studiul actual de utilizare a calculului automat in prospectiunile geofizice efectuate de I.G.P.S.M.S.
Lucrarea face o scurta prezentare a activitatii colectivului de prelucrare automata a datelor din cadrul I.G.P.S.M.s. minisistem de calcul care a fost integrat efectiv in procesul de productie, raspunzand necesitatii de prelucrare rapida a volumului mereu crescand de date primare si de efectuare a unor prelucrari fizico-matematice ulterioare, in vederea caresterii eficientei pe plan geologic a prospectiunilor geofizice executate.
In lucrare se prezinta aplicatii practice, realizate cu ajutorul minisistemului de calcul, semnificative pentru aportul adus la rezolvarea problemelor geologice.

Discutii finale

Cuvant de inchidere