APLICAREA CAROTAJULUI GEOFIZIC LA STUDIEREA EVOLUTIEI TERMICE A MATERIEI ORGANICE DIN ROCI-SURSA DE HIDROCARBURI ÎN OLIGOCENUL DIN ZONA MIOPLIOCENULUI
(MUNTENIA - ROMÂNIA)

D. ZUGRAVESCU, G. POLONIC, V. NEGOITA

(REZUMAT)

Prezenta lucrare îsi propune prezentarea unei metode de evaluare a cantitatii de materie organica existenta în rocile sursa de hidrocarburi, precum si a stadiului de evolutie termica a acesteia.
Principalele avantaje ale metodei prezentate sunt legate de faptul ca:
1) utilizeaza informatia diagrafica înregistrata în sonde, în mod continuu de la talpa gaurii de sonda pâna la suprafata;
2) volumul de roca implicat în masuratoare este mult mai mare în comparatie cu probele de roca analizate în laborator prin procedee geochimice.
Masuratorile geofizice de sonda utilizate în acest scop sunt constituite de urmatoarele tipuri de diagrafii: radioactive (radiatie gamma naturala, neutronice si de intensitati gamma-gamma), electrice, acustice si termice.
Aplicarea metodei este realizata în zona mio-pliocena a Munteniei în formatiuni geologice de vârsta oligocena pâna la 7000 m (gresiile de Kliwa si Podul morii).
Rezultatele obtinute sunt prezentate sub forma tabelara si grafica, si se refera la: corelarea faciesurilor organice cu roci sursa, relatiile temperatura – adâncime, stadializarea si localizarea limitelor de evolutie termica (diageneza – catageneza – metageneza), stabilirea ratelor de îngropare si încalzire a formatiunilor oligocene precum si dinamica în timp a "ferestrei de generare a petrolului".


Key words: source rock, organic matter, thermal evolution stage